El diccionari Collins va escollir la paraula fake news com a paraula de l’any el 2017. Han passat sis anys i el concepte està present a les nostres vides i continuarà en el futur. A continuació hem seleccionat cinc llibres per endinsar-nos-hi i treballar la consciència personal i dels nostres cercles més propers: família, feina i amics.

Fake Over – Nereida Carrillo

Aquest manual entretingut i rigorós té l’objectiu d’ajudar-nos a aprendre a verificar la informació i convertir-nos en caçadors de mentides. La periodista Nereida Carrillo ens dona eines per desemmascarar imatges i vídeos manipulats, teories de la conspiració i deepfakes. També explica de forma molt entenedora què són les fake news i qui les crea.

Likeo, luego existo: redes sociales, periodismo y un extraño virus llamado fake news – Isabel Meira

Internet ha canviat i encara canviant moltes coses del món, inclòs el periodisme. A través d’internet han aparegut grans tecnològiques com Google o Facebook que han transformat la manera d’accedir a la informació. Coneixem les seves regles? Quin impacte tenen en la nostra relació amb el món i les decisions que prenem? Meira busca provocar el lector per reflexionar sobre preguntes que no trobarem al cercador.

Fake news : la verdad de las noticias falsas – Marc Amorós

Els lectors descobrireu què implica llegir, creure’s les notícies falses i de quina manera perjudiquen la nostra salut informativa i ens tornen més cecs. Per què ens creiem les fake news? Per què les compartim? Qui les viralitzen? Quina és la veritat de les notícies falses? Creus que a tu no t’enganyaran?

El poder de la mentida – Joan Julibert

El periodista Joan Julibert s’interroga sobe el concepte de veritat i posa sobre la taula la possibilitat que sigui una idea indiscutible. Aquest assaig reclama el dret de la mentida davant el valor absolut de la veritat. Alhora demostra que el debat sobre les notícies falses és en realitat una guerra de relats interessats, que s’entaula entre els poders establerts, els de sempre, i els emergents.

#FakeYou : fake news i desinformació – Simona Levi

Els governs, els partits polítics, els mitjans de comunicació i les grans corporacions sempre han fet ús interessat de les fake news. El llibre exposa investigacions que desmunten els mites en els quals es recolza l’onada de legislacions lliberticides que patim en l’actualitat. Aquest llibre es planteja com una eina de defensa contra les retallades de les llibertats fonamentals i una arma contra les noves formes de manipulació, mentida i falsificació.

Aquesta pàgina web web utilitza galetes (cookies) per al seu correcte funcionament. En fer clic al botó ACCEPTAR, autoritzes que la utilització de les corresponents tecnologies i el processament de les teves dades per aquests propòsits. Més informació   
Privacidad