Què és l’educació mediàtica?

L’educació mediàtica és l’habilitat d’accedir, analitzar, avaluar, crear i participar en la gran quantitat d’informació que rebem al dia. Des d’una notícia que ens arriba a través d’un grup de WhatsApp a una publicació compartida a les xarxes socials. Avui és més necessari que mai tenir les eines i la capacitat per prendre millors decisions i a la vegada formar ciutadans crítics amb el seu entorn.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya sempre ha volgut garantir una informació de qualitat i veraç a través dels valors de la institució. Però l’aparició de les noves tecnologies i els algorismes ara és necessària la intervenció directa de cadascú de nosaltres. Tots formem part de l’engranatge de la informació i cadascú ha de saber destriar entre què és informació i què no.

La sobrecàrrega d’informació la pateix tothom fins i tot els mateixos periodistes. Ells disposen d’eines i recursos com el Codi Deontològic per fer arribar la informació a la població amb garanties.  És per això que el Col·legi de Periodistes aposta per l’educació digital i mediàtica amb diferents iniciatives i projectes educatius.

El nivell d’educació mediàtica mundial és desigual, en alguns països forma part de l’educació formal  de l’escoles i en altres ni existeix. L’auge de les xarxes socials i la facilitat d’accés a internet és una preocupació perquè avui qualsevol persona pot publicar informació i arribar a una gran audiència. Això porta a la difusió de notícies falses i a la formació d’opinions equivocades.Per què és important l’educació mediàtica?

Si volem una societat democràtica i capaç de prendre decisions fonamentades, cal apostar per l’educació mediàtica per diverses raons:

  • Ajuda a les persones a desenvolupar habilitats per analitzar i avaluar críticament el contingut mediàtic i comprendre l’impacte dels mitjans en la societat.
  • Fomenta la llibertat d’expressió, la transparència i la participació de la ciutadania.
  • Contribueix en la formació de ciutadans crítics i responsables que poden prendre decisions informades.
  • Ajuda a comprendre i gestionar els reptes i oportunitats que presenten els mitjans digitals i les xarxes socials.
  • Contribueix en la formació d’una societat més educada i culta

Aquest compromís vol arribar a tots els sectors de la població, tan joves com gent gran. Tots som objectius de petits i grans interessos i està a les nostres mans adaptar-nos als nous temps.  El Col·legi de Periodistes de Catalunya aposta per l’educació mediàtica, és una prioritat i volem comptar amb tu.

Aquesta pàgina web web utilitza galetes (cookies) per al seu correcte funcionament. En fer clic al botó ACCEPTAR, autoritzes que la utilització de les corresponents tecnologies i el processament de les teves dades per aquests propòsits. Més informació   
Privacidad