Vols comprovar si una informació és fiable? L’investigador de la Universitat de Washington, Mike Caulfield, és autor del mètode SIFT. Aquest procés de comprovació anima a invertir un o dos minuts a buscar informació per decidir si un contingut mereix consumir-lo. Els quatre passos són:

  1. Atura’t (Stop): Abans de llegir la informació, pregunta’t si coneixes la pàgina web o la font d’informació i si té una bona reputació. Has de vigilar a l’hora de compartir el contingut amb els teus familiars, amics o seguidors de les xarxes socials perquè pots contribuir en la difusió d’informació falsa. A vegades és tan senzill com intentar respondre preguntes com “Quin tipus de contingut és”, “Quan es va publicar” o “Qui és l’autor”?. En la situació que no puguis conèixer aquest tipus d’informació, passa a les següents accions.
  2. Investiga la font (Investigate the source): Pots utilitzar el cercador de Google o recursos com la Viquipèdia per analitzar la font d’informació. No és necessari fer una recerca molt exhaustiva de l’autor/a, però sí suficient per fer-te una idea de qui és. Podries estar llegint un article molt crític sobre la guerra a Ucraïna i descobrir que qui ha escrit la peça periodística en realitat és algú amb interessos polítics o econòmics amb algun dels països involucrats.
  3. Busca una informació millor (Find better coverage): Si hi ha alguna cosa que et fa dubtar, contrasta la informació amb altres llocs web. Aquí has d’esforçar-te i buscar els teus “generadors de confiança” com poden ser mitjans de comunicació, pàgines especialitzades en aquella temàtica o verificadors d’informació. Es tracta d’entendre el context i la història a través de diferents punts de vista per poder extreure una conclusió personal fonamentada. No estàs obligat a estar d’acord amb les deduccions finals.
  4. Localitza afirmacions, cites i continguts audiovisuals en el context original (Trace claims, quotes and media to the original context): Moltes vegades consumim un contingut que reprodueix fragments de la font original. Aleshores hauries de fer el treball d’arribar a aquesta font inicial i analitzar-la. Has de ser especialment curós quan un mitjà de comunicació publica una exclusiva i els altres mitjans la reprodueixen citant la font original. D’aquesta manera coneixeràs exactament què es diu i on podràs aplicar les habilitats d’aquest mètode.

Aquest recurs és molt senzill de portar a la pràctica i contribueix en l’educació mediàtica de la societat a partir d’una avaluació crítica de la informació online.

Aquesta pàgina web web utilitza galetes (cookies) per al seu correcte funcionament. En fer clic al botó ACCEPTAR, autoritzes que la utilització de les corresponents tecnologies i el processament de les teves dades per aquests propòsits. Més informació   
Privacidad