Tallers

Premsa a les escoles

El programa “Premsa a les Escoles” va néixer l’any 2009 amb l’objectiu d’apropar-se als centres educatius i els seus alumnes. Des de l’arribada d’internet el consum d’informació ha canviat i continuarà amb l’arribada de noves plataformes i xarxes socials. Avui TikTok, Twitch i Instagram ocupen les pantalles d’infants i adolescents.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya ofereix formació específica per reflexionar sobre com s’informen els més joves i donar-los les eines necessàries per crear una dieta mediàtica més saludable.  No hi ha una fórmula màgica per aconseguir-ho, és per això que considerem imprescindible l’acompanyament en temps de sobrecàrrega d’informació. Avui estar informat comporta un esforç personal que amb eines, esperit crític i consciència és molt més fàcil de portar.

Els nostres tallers estan impartits per periodistes col·legiats i col·legiades, que han rebut una formació específica i que disposen d’un certificat acreditatiu, a més d’estar compromesos amb el Codi Deontològic de la professió periodística. Aquesta declaració de principis tenen un únic objectiu comú: oferir una informació veraç i de qualitat als nostres ciutadans. Només així construirem una societat lliure, crítica i amb mirada al futur. El taller és un recurs imprescindible de cara a entendre una realitat complexa.

La desinformació i les fakes news són un entrebanc per a tothom. Us oferim una formació adaptada a l’actualitat i amb la possibilitat de crear una càpsula a mida segons l’edat dels participants o algun projecte propi. Aquests tallers estan destinats a escoles, instituts, centres cívics, casals de la gent gran, etc. 

Demana'ns un taller gratuït

*Els grups són màxim de 30 alumnes. En cas de voler fer tot un cicle, especificar el número de línies i número d'alumnes per classe

Tallers per a gent gran

La desinformació pot ser un problema per a totes les edats, incloses les persones grans. Aquest sector de la població pot ser especialment vulnerable a creure informació falsa o enganyosa per diferents factors: la falta d’accés a la tecnologia, l’educació o la tendència a confiar en les fonts tradicionals d’informació. És important que les persones grans tinguin accés a fonts d’informació confiables i saber com verificar la veracitat de la informació.

Les persones grans poden tenir diferents hàbits de consum de notícies en comparació amb altres grups d’edat. Sovint prefereixen consumir les fonts tradicionals com els diaris impresos o els noticiaris de televisió, en lloc de les fonts en línia. A més, tendeixen a compartir més notícies falses a través de les xarxes socials, cosa que contribueix en la seva difusió.

Una de les principals raons perquè les persones grans són més susceptibles a la desinformació és el declivi del nivell cognitiu. Quan envelleixen les seves habilitats cognitives disminueixen cosa que els fa més difícil processar i avaluar informació. Això els pots dificultar a l’hora de distingir entre fonts d’informació creïbles i no creïbles i reconèixer la desinformació.

Els nostres tallers els ajudaran a utilitzar la tecnologia per accedir a la informació de manera de segura. És important donar-los educació mediàtica sobre com navegar per internet i com identificar les notícies falses. El Col·legi de Periodistes de Catalunya volem conscienciar-los sobre els perills potencials de la desinformació o oferir-los les eines i recursos per reconèixer-la i evitar-la.

Els periodistes els ajudaran a entendre com identificar la desinformació assenyalant tàctiques habituals que utilitzen les campanyes de desinformació, com ara l’ús de titulars sensacionalistes, la difusió de teories de la conspiració o l’ús de les xarxes socials per amplificar la informació falsa.

Sol·licita'ns una xerrada

Aquesta pàgina web web utilitza galetes (cookies) per al seu correcte funcionament. En fer clic al botó ACCEPTAR, autoritzes que la utilització de les corresponents tecnologies i el processament de les teves dades per aquests propòsits. Més informació   
Privacidad