Les tecnologies de cerca inversa d’imatges s’han convertit en una eina molt important per als periodistes. És una manera ràpida i fàcil per combatre les fake news i la desinformació, en un context de sobrecàrrega d’informació. Les principals eines són: TinEye, Google Images o Image Raider.

Un dels principals usos que fan els periodistes d’aquesta tecnologia és per verificar l’autenticitat d’un contingut. Això els permet comparar una imatge o vídeo amb altres que s’han publicat online per determinar si s’ha manipulat. Aleshores podran decidir si aquella imatge és publicable o no.

Un altre ús rellevant és el rastrejament de l’origen d’una fotografia. Els periodistes podran conèixer quina va ser la primera vegada que es va publicar aquella imatge i entendre millor el context a través de la font original. Per exemple rebem una fotografia sobre uns soldats i desconeixem a quin conflicte es refereix, amb la cerca inversa podem descobrir a quina web es va publicar per primera vegada i si va acompanyada d’un text que descriu el context.

La cerca inversa d’imatges també pot ser especialment útil quan es cobreixen notícies d’última hora. Els periodistes poden trobar ràpidament imatges o vídeos addicionals que poden aportar més context a la informació que estan treballant. Actualment, el panorama informatiu i la societat exigeixen estar ben informats minut a minut.

Així mateix, s’ha convertit en una eina molt valuosa en la lluita contra les deepfakes, vídeos manipulats que representen persones reals fent o dient coses que no han passat mai. Aquesta tecnologia es tornarà més sofisticada i més accessible al llarg dels pròxims anys, fet que podria tenir greus conseqüències en la confiança en els mitjans de comunicació i la política. És important que hi hagi un seguiment del desenvolupament d’aquesta tecnologia i prendre les accions necessàries per mitigar els efectes negatius.

Com funciona TinEye?

Tineye és un motor de cerca inversa d’imatges que utilitza tecnologia de reconeixement d’imatges per cercar imatges a internet. Quan un usuari puja una imatge a TinEye, la imatge és analitzada i comparada amb una base dades de més de 57,7 bilions de fotografies que han estat indexades pel sistema. Si troba alguna coincidència, retorna una llista de resultats que poden incloure coincidències idèntiques o similars.

Els passos que cal seguir són:

  1. Accedeix a https://tineye.com/
  2. Puja la imatge o copiar l’adreça d’internet (URL).
  3. Utilitza els filtres per trobar la imatge que busques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquesta pàgina web web utilitza galetes (cookies) per al seu correcte funcionament. En fer clic al botó ACCEPTAR, autoritzes que la utilització de les corresponents tecnologies i el processament de les teves dades per aquests propòsits. Més informació   
Privacidad