Aquesta certificació els permetrà donar xerrades a les escoles i instituts sota l’aval del Col·legi de Periodistes de Catalunya. En aquestes sessions els alumnes aprendran a com afrontar la desinformació i coneixeran eines per verificar fotografies, vídeos i continguts de xarxes socials.
El curs va ser impartit en dues sessions amb l’objectiu de formar periodistes per crear una borsa de professionals capacitats per donar xerrades a les escoles i instituts de Catalunya. Aquesta titulació els permetrà col·laborar amb el programa d’educació mediàtica del Col·legi de Periodistes de Catalunya que treballa des de fa més de dotze anys. El curs va celebrar de manera virtual per arribar als professionals de la informació de Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Catalunya Central i Terres de l’Ebre.
Els periodistes van aprendre consells i eines per impartir tallers a joves i adolescents, en el marc del programa “Premsa a les Escoles”. També van endinsar-se en les noves tècniques de fact-checking i eines per contrastar la informació. Això els permetrà transmetre les habilitats crítiques als joves perquè puguin analitzar la veracitat de les informacions a què estan exposats.
Actualment, la desinformació creixent i canviant és tot un repte per als periodistes, ja que han d’estar contínuament aprenent noves habilitats per comprovar la veracitat de la informació. En aquest curs van adquirir els coneixements per contrastar fotografies, vídeos, àudios i continguts de xarxes socials. Alhora van obtenir una visió panoràmica de les mil formes de la desinformació i de les estratègies dels desinformadors.
El curs també va incloure un exercici pràctic per certificar l’adquisició de coneixements. Els periodistes van haver de presentar un projecte basat en eines i recursos educatius aplicat al funcionament de la desinformació i la comprovació de fets. Aquesta part és fonamental perquè els permet combinar les seves habilitats personals i professionals amb el camp de l’educació i la formació.
La formació va estar impartida per la periodista col·legiada i fundadora de Learn to Check, Nereida Carrillo. Els professionals de la informació també van conèixer el programa d’educació mediàtica del Col·legi de Periodistes de la mà de Maria José Recoder, membre de la Junta de Govern i responsable del Grup de Treball d’educació mediàtica i Xavier Puig, director de comunicació i secretari tècnic del Col·legi de Periodistes.
En resum, els periodistes som responsables d’informar a la ciutadania sobre els perills de la desinformació i com poder detectar-la. Els programes d’educació mediàtica del Col·legi segueixen aquesta premissa i és per això que aquesta vintena de periodistes es desplaçaran per tot el territori durant aquest any 2023 per compartir els seus coneixements amb els alumnes. D’aquesta manera ajudarem a mantenir la confiança en els mitjans de comunicació i desemmascarar els actors que propaguen la desinformació.
La formació en aquesta matèria per a certificar periodistes col·legiats/des continuarà per anar creant una bossa de professionals capacitats per a impartir aquests tallers.
Hola, esto es un comentario.
Para empezar a moderar, editar y borrar comentarios, por favor, visita en el escritorio la pantalla de comentarios.
Los avatares de los comentaristas provienen de Gravatar.